maanantai 30. marraskuuta 2015

Sienijuuri eli mykorritsa on luonnon oma internet


Vain pieni osa sienestä näkyy maapäällä. Biolooginen valtaväylä lankamaista ihmeellistä rihmastoa juoksee maan alla ja yhdistää kaikki kasvikunnan pyhät luomukset yhteen kuten kasvit, puut, varvut ja pensaat esimerkiksi metsäekosysteemissä.


Tutkijat kutsuvat tätä Wood Wide Webiksi jonka avulla kasvit ravitsevat itsensä ja muut kasvit, kommunikoivat keskenään ja jopa käyvät kemiallista sodankäyntia muita tovereita vastaan. Maailman kuuluisimman mycologin Paul Stametsin mukaan sienirihmasto tietää tarkalleen missä olet metsässä. Se aistii sinun joka askeleesi.Mykorritsa on kasvijuurten kumppani. Kasvit antavat hiilihydraatteja sienelle joka puolestaan ruokkii kasveja ravinteilla kuten typellä ja fosforilla. British Colombia tutkija Suzanne Simardin mukaan koivu ja douglas kuusi siirtävät hiiltä sienijuuren kautta pienimmille alikasvukseen. Alikasvus on vähäisen valon takia riippuvaisia sienijuuresta luonnollisessa metsässä.

Suomessa on harjoitettu kauan alaharvennusta, jossa pienimmät puut poistetaan jotta isommat kasvaisivat kokoa kun pitäisi tehdä juuri päinvastoin. Tämä tutkimus toivottavasti avaa suomen metsäammattilaisten näkemystä ekometsänhoidon hyödyistä.

Itävallassa asuessani kysyin naapuriltani miksi he eivät istuta saksanpähkinäpuun marjapensaita tai muita kasveja. Naapuri vastasi että saksanpähkinän juuret lähettävät myrkkyjä jotka tappavat kaikki lähellä olevat kasvit. En usko että hän aavisteli että myrkky kulkeituu mykorristsan avulla muihin kasveihin.

Upliftin artikkeli sienijuuresta on luettavissa täältä.

C

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti