lauantai 28. maaliskuuta 2015

Sienipedin asetus puutarhaan

Runkokynsikäs Hypsizygus ulmarius parantaa kasvimaan satoa. Sieni kasvaa nopeammin pelkällä oljella kuten alla olevassa videossa kerrotaan. Runkokynsikäs tulee kohtapuolin myyntiin Nordic Fungin verkkokauppaan. 


Sienirihmaston valtaamaa sahanpurua (sahanpuru-ymppiä) voit käyttää puutarhassasi kun valmistat sienipedin. Paras aika aloittaa on kevät, kun yöt eivät enää mene pakkasen puolelle. Suositeltavaa on käyttää sahanpuru-ymppiä sillä jyvä-ymppi saattaa houkutella jyrsijöitä paikalle. Sekoita ymppi sopivan pohjamateriaalin kanssa ja pidä se kosteana.

Sienilajista ja sääolosuhteista riippuen rihmasto usein kasvattaa ensimmäiset itiöemät pari kuukautta ymppäyksen jälkeen. Rihmasto tuottaa uusia itiöemiä kunnes kaikki ravinto-aineet on käytetty. Jos kasvatuksessa on hieman onnea mukana, niin sieni voi jäädä pysyvästi puutarhaasi.


Suositeltavat tarvikkeet:
Rihmaston kolonisoima sahanpuruymppi (sawdust spawn)
Lehtipuun hake
Hienompi sahanpuru (ei pakollinen)
Vanha pahvilaatikko mieluiten vähällä musteella
Vettä
Lapio

Valmistus:

Puutarhassasi kasvavat sienet tarvitsevat varjoisan ympäristön, mielellään puiden läheltä tai pensaiden alta. Jotkin sienilajit on hyvä ympätä kasvimaan viereen koska ne toimivat symbioosissa kasviesi kanssa. Runkokynsikäs Hypsizygus ulmarius ja Isokaulussieni Stropharia rugosoannulata ovat eniten käytettyjä tähän tarkoitukseen. Jos haluat useamman pedin vierekkäin, muista jättää tarpeeksi tilaa petien väliin. Hyvällä hoidolla rihmasto leviää ja tuottaa sieniä usean vuoden ajan.

Yhdellä ymppi-pussilla (2,5 kg) voi inokuloida 80 x 80cm sienipedin. Kaiva noin 10cm maata pois ja aseta pahvi sienipedin pohjalle. Levitä puolet puulastuista tasaisesti pedille ja kastele noin 10min ajan puutarhaletkulla.

Nordic fungin Shiitake sahanpuruymppi kuvassa. Puulastuja on liotettu kolme päivää ja sitten siivilöity vesi pois. 

Ymppi sekotetaan puulastujen ja sahanpurun sekaan.

Laitamme laatikon kellarin pannuhuoneeseen odottamaan lämpimimpiä ilmoja. Normaalisti ymppi sekoitetaan ulkoilmaan puulastuihin  varjoiseen paikkaan puutarhassasi.  En tiedä yhtään toimiiko tämä kokeilu, mutta puulastut olivat jo märkiä joten ne oli käytettävä.

Viikko ymppäyksen jälkeen. Rihmasto alkanu leviämään.

Sienipedin ymppäys

Ravistele sahapurupussi/purkki kunnolla, jotta puru leviää hyvin ja paakkuja ei muodostu.
Levitä ymppi kasteltujen puulastujen päälle mahdollisimman tasaisesti ja peitä lopuilla puulastuilla. Sen jälkeen kastele sienipetiä uudelleen noin 10min ajan. Sienipedin kuivumisen estämiseksi levitä noin 5cm paksuinen suojakerros kuorta tai olkea lastujen päälle. Kastele myös suojakerros huolellisesti. Jotkut sienet vaativat kompostimultaa puulastujen päälle. Selvitä sienilajisi vaatimukset.

Voit myös lisätä pölkkyjä sienipedin viereen tai ympäröidä pedin pölkyillä ja toivoa että rihmasto leviää pölkkyihin. Pölkyt kannattaa haudata kolmasosa maan alle, jotta kosteus ei haihdu.


Hoito

Tarkkaile sienipedin kosteutta. Jos maa ei ole kostea 3 cm syvyydeltä, kastele se uudelleen. Sadonkorjuun aikaan satoa kannattaa korjata päivittäin. Yksinkertaisin keino on irrottaa sieni kiertämällä jalasta.

Talvehtiminen

Varmistaaksesi sienipedin selviämisen talven yli, kannattaa pedin ylle levittää 5cm paksuinen kerros puulastuja ennen ensimmäistä hallayötä. Uusi kerros antaa sienille lisää ravinteita. Seuraavana keväänä hallaöiden jälkeen sienipeti tulee kastella tarvittaessa. Lisäämällä haketta joka vuosi ruokit sieniäsi. Mikäli pidät sienipedin vain yhden kesän muutaman kesän jälkeen sinulla on täydellistä multaa.

Etanat

Etanat rakastavat sieniä! Sienipedin ympärille kannattaakin rakentaa etana-aita. Älä käytä torjunta-aineita, koska kemikaalit voivat päätyä itiöemiin!






1 kommentti:

  1. Toissa keväänä ympättiin pölkkyjä ja niistä edelleen satoa odotellaan, jospa tänä syksynä. Sen verran työlästä oli tuo ymppäys toistaiseksi saatuun satoon nähden, että nyt haluttaisi kokeilla hakeviljelyä.
    Ajatuksena olisi kasvihuoneessa kasvattaa pystyynnostetussa, reijitetyssä salaojaputkessa hakeympissä siitaketta. Sienet käyttäisivät kasvien tuottamaa happea ja vaihtaisivat sen hiilidioksidiin.
    Mahtaisiko onnistua tällä siitakelajilla, viihtyykö se lämpimässä kasvihuoneessa? Kuinka suureen hakemäärään tämä ymppi riittäisi? Blogissa mainittu riittoisuus on mielestäni n. 160 litraan haketta, jos kuoppa on 0.8x0.8x0.1 metriä.

    VastaaPoista