lauantai 21. syyskuuta 2013

Runkokynsikäs/Runkovalmuska (hypsizygus ulmarius) ja Viljelykaulussieni (stropharia rugosannulata) Update Heinäkuu2014

Runkokynsikäs ja viljelykaulussieni toimii symbioosissa kasvimaamme kanssa ja Silkkivyökääpä on parhaita syöpää parantavia lääkinnällisiä sieniä.

"Runkovalmuska on meillä tuntematon ruokasieni, mutta Japanissa sitä jopa viljellään kauppanimellä Shirotamogitake (elm oyster)" (Korhonen, Penkkimäki, Suomalainen Sienikirja s. 151)

Pästöroimme olkea ruokasienien kasvualustaksi isossa kattilassa reilun tunnin verran. Olki ei vaadi sterilisointia vaan pelkkä pästörointi riittää, tällöin kasvualustasta kuolevat lähes kaikki kontaminantit jättäen kuitenkin hyödylliset mikrobit henkiin. Kun oikeat mikrobit jäävät henkiin vaikeutuvat kontaminanttien yritykset saada jalansijaa kasvualustasta kilpailussa  ruskovalmuskan kanssa.  Sitten siirsimme oljen jäähtymään puhdistetulle tasolle jonka jälkeen annostelimme neljään eri kasvatuspussiin jotka sitten inokuloitiin tilatulla rihmastolla. Annoimme pussien kolonisoitua rauhassa kuukauden verran.

Sen jälkeen siirsimme runkovalmuskan kasvimaallemme oljen ja sahanpurun sekoitukseen kasvamaan. Saman teimme viljelykaulussienelle spiralinmuotoiselle kasvimaallemme. Kokeilu ei ainakaan tänä kesänä tuottanut itiöemiä. Toivotaan että sienet nousevat ensi vuonna.

Jätimme kaksi ylijäänyttä pussia varalle mikäli sieni ei kerkiäisi muodostaa itiöemiä tänä kesänä, koska inokuloimme sen kasvimaahamme vasta heinäkuun lopussa.

Yllätyksenä Runkovalmuska alkoi muodostaa itiöemiä kasvatuspussissa elokuun lopulla viikko sen jälkeen kun aukasin pussin :)


Siirsin Runkovalmuskan pussista takapihallemme Rovaniemelle kasvamaan. Kylmyys iski tähän kaveriin ja ei se paljoon ulkoilmassa viihtynyt. Elokuu 2013

Vuosi ymppäyksen jälkeen
heinäkuu 22. 2014



Symbioosi kasvimaalle:)
Viljelykaulussieni nousi vuoden jälkeen ymppäyksestä sahanpuruun.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti