keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Kuningasosterivinokas pleurotus eryngii

Kuningasosterivinokas Pleurotus eryngiiValmis sahanpuru-ymppi sienipedin rakentamiseen puutarhaan. Suositellaan myös aloittelijoille.

Luonnollinen elinympäristö

Kuningasosterivinokasta voi löytää pääasiassa lehtipuiden kuolevista tai kuolleista juurista, varsinkin etelä-euroopasta ja pohjois-afrikasta, keski-aasiasta ja etelä-venäjältä. Joskus vinokkaan voi löytää myös ruusujen juurista. 

Sopiva kasvualusta
Lehtipuu (koivu, leppä), olki

Käyttö
Ruokasieni, lääkesieni

Kuningasoisterivinokas tuottaa herkullisia sieniä. Sienen koostumus on verrattavissa herkkutattiin. Sientä voi myös käyttää herkkutatin tapaan. Sienen lakki on 3-10cm leveä ja jalka 3-10cm pitkä. Kunnon olosuhteissa kasvanut kuningasoisterivinokas voi painaa jopa 300g. Sieniä voi säilöä 2 viikkoa jääkaapissa.

Kuningasosterivinokas sisältää runsaasti b-vitamiineja, kuten tiamiinia ja riboflaviini b2 sekä niasiinia, c- ja d-vitamiinia ja foolihappoa. Yksi neljäsosa kuivatusta sienestä on proteiinia, jossa on kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot. Kuningasosterivinokkaan tärkeimmät lääkinälliset aineosat ovat lovastatin ja polysakkariidi pleuran.


Domeeni: Aitotumalliset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kantasienet Basidiomycota
Alakaari: AvokantaisetAgaricomycotina
Luokka: Varsinaiset avokantaisetAgaricomycetes
Alaluokka: Agaricomycetidae
Lahko: Helttasienet Agacales
Heimo: Vinokkaat Pleurotaceae
Suku: Osterivinokkaat Pleurotus
Laji: eryngii1 kommentti:

  1. Onko kokemusta miten tämä eteläisempi laji talvehtii sumen ilmastossa vai pitääkö uusi peti ympätä joka vuosi?

    VastaaPoista