keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Kuningasosterivinokas pleurotus eryngii

Kuningasosterivinokas Pleurotus eryngii



Valmis sahanpuru-ymppi sienipedin rakentamiseen puutarhaan. Suositellaan myös aloittelijoille.

Luonnollinen elinympäristö

Kuningasosterivinokasta voi löytää pääasiassa lehtipuiden kuolevista tai kuolleista juurista, varsinkin etelä-euroopasta ja pohjois-afrikasta, keski-aasiasta ja etelä-venäjältä. Joskus vinokkaan voi löytää myös ruusujen juurista. 

Sopiva kasvualusta
Lehtipuu (koivu, leppä), olki

Käyttö
Ruokasieni, lääkesieni

Kuningasoisterivinokas tuottaa herkullisia sieniä. Sienen koostumus on verrattavissa herkkutattiin. Sientä voi myös käyttää herkkutatin tapaan. Sienen lakki on 3-10cm leveä ja jalka 3-10cm pitkä. Kunnon olosuhteissa kasvanut kuningasoisterivinokas voi painaa jopa 300g. Sieniä voi säilöä 2 viikkoa jääkaapissa.

Kuningasosterivinokas sisältää runsaasti b-vitamiineja, kuten tiamiinia ja riboflaviini b2 sekä niasiinia, c- ja d-vitamiinia ja foolihappoa. Yksi neljäsosa kuivatusta sienestä on proteiinia, jossa on kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot. Kuningasosterivinokkaan tärkeimmät lääkinälliset aineosat ovat lovastatin ja polysakkariidi pleuran.


Domeeni: Aitotumalliset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kantasienet Basidiomycota
Alakaari: AvokantaisetAgaricomycotina
Luokka: Varsinaiset avokantaisetAgaricomycetes
Alaluokka: Agaricomycetidae
Lahko: Helttasienet Agacales
Heimo: Vinokkaat Pleurotaceae
Suku: Osterivinokkaat Pleurotus
Laji: eryngii



Lakkakäävän terveysvaikutukset 20 minuutissa


Suomi satsaa sienitutkimukseen. Nyt haetaan kantoviljelyllä euroja.

Hoi

Ylellä oli tämmöinen uutinen. Lopulta suomessakin ymmärretään että metsää voi hyödyntää muuhunkin kuin puupeltojen kasvattamiseen. Mielenkiinnolla odottelen että miten tutkijat onnistuvat esimerkiksi lampaankäävän viljelyssä, joka on männyn mykoritsasieni.

Nordic Fungilta löytyy jo useampi kantoviljelyyn sopiva sienikanta. Maailman kuuluisimman mycologin Paul Stametsin yli 80 vuotias äiti toipui rintasyövästä käytettyään silkkivyökääpä uutetta. Meillä on suomalainen nopeakasvuinen silkkivyökääpä lajikoimissamme sekä myös hyvin aggressiivinen koivuvinokas. Pyrimme keräämään ensi syksynä lisää suomalaisia sienikantoja.

Eri lääkesienten ominaisuuksia. Arvaatte varmaan miksi Nordic Fungi keskittyy lakkakääpään.

Shroom





keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Pakuripuutapit myynnissä!

Nordic Fungin uutuutena on pakurikääpä puutapit! Meillä on todella nopeakasvuinen kanta, josta valmistamme puutappeja Tyrnävän sienilaboratoriossa.

Lakkakääpätappien ymppäystä vuonna 2013 nesteviljelmästä. 


Huonolaatuiset koivikot tuottamaan lääkesientä! Kohteet jossa koivun runkomuoto ja kasvupaikka on huonosti metsäteollisuudelle soveltuvaa ovat loistavia kohteita pakurin viljelylle.Tällaisilla metsäkuvioilla tapahtuva pakurinviljelytoiminta ei aiheuta haittaa metsäteollisuuden koivukuidun saannolle.

Polttopuukauppaan ja tukkipuiden myyntiin verrattuna pakuri tuotaa enemmän euroja. Koivu kasvaa 70 vuotta tukkipuun mittoihin nykyisen markkinahinnan puun arvo on 20-50€. Pakurin maksimaalinen tuotto parhaassa mahdollisessa tapauksessa 8kg per puu. Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden arvion mukaan yhdestä puusta voi saada noin 5-8kg pakuria. Pakurin kysyntä idässä ei vastaa tarjontaa ja nykyinen kilohinta pyörii 33-55€ välillä.

Pakuria on odoteltavissa 6-8 vuoden päästä ymppäyksestä. Samasta puusta voi saada satoa toisenkin kerran.

Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan 75,5% puista joita ympättiin on jo ensimmäisen kasvukauden jälkeen havaintoja pakurikääpärihmaston leviämisestä. Suositeltu määrä on 5 tappia per puu joten melkeen 4/5 onnistuu.

Olemme omin silmin havainneet ymppäyksen onnistuneen. Sieni on kasvanut puun sisään, mutta pakurikasvainta emme ole vielä havainneet, sitä joutuu odottamaan pidemmän aikaa. - http://mttelo.mtt.fi/pakuri


Osta puutapit Nordic Fungin verkkokaupasta. Isompien erien toimituksista ja hinnoista voidaan neuvotella. Ouluun ja Rovaniemelle kuljetus ilmaiseksi. Meiltä löytyy myös suomalainen koivuvinokas pleurotus pulmonarius ja oululainen silkkivyökääpä trametes versicolor.  Koivuvinokkaalla on hyvin samanlaisia ominaisuuksia kuin Osterivinokkaalla. 

Nordic Fungi neuvoo yksityiskohtaisesti miten pakuri ympätään (istuteaan) koivuun. Myymme myös tappeja huomattavasti halvemmalla kuin kilpailijamme ja annamme niille takuun. Voimme myös suorittaa istutuksen puolestanne.

Nordic Fungi aukaisee uudet kotisivut lähiaikoina.